Mersin Büyükşehir Haşere ile Mücadeleyi Sürdürüyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların yaz aylarını huzurlu ve rahat bir şekilde geçirebilmeleri için, haşere ile mücadele çalışmalarını etkili bir şekilde sürdürüyor.

Yaz aylarının gelmesiyle, yıl boyunca düzenli olarak gerçekleştirilen ilaçlama çalışmalarına hız kazandıran Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’na bağlı ekipler, kent genelinde belirlenen 160 bin noktada düzenli olarak ilaçlama yapıyor. Büyükşehir ekipleri; biyolojik ilaçlamanın yanı sıra, sinekle mücadelede etkin rol oynayan aromatik bitki dağıtımı ve Tarımsal sulama amaçlı kullanılan havuzlara bıraktığı Lepistes balıkları ile de mücadelesine devam ediyor.

Halisdemir: “Türkiye'de haşere ile mücadelede kullanılan en kaliteli ilaçları alıyoruz”

Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak haşere ile mücadeleyi 16 bin kilometrekarenin tamamında 365 gün boyunca sürdüklerini belirten Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemir, “Türkiye'de haşere ile mücadelede kullanılan en kaliteli ilaçları alıyoruz. Avrupa Birliği normlarında, Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı toksikoloji ve ekotoksikoloji raporu olan ilaçları tercih ediyoruz. Bunlar kaliteyi artırıyor. Vatandaşımızın sağlığı, huzuru ve rahatı konusunda asla taviz vermiyoruz” dedi.

İki hafta öncesine kadar etkili olan yağışların, su ortamında çok çabuk üreme özelliği gösteren sivrisineğin yumurtalarını bırakmasına olanak tanıdığına dikkat çeken Halisdemir, “Sivrisinekler her seferinde yaklaşık 400’e yakın yumurta bırakabiliyor. Ekiplerimiz bu yumurtaları düzenli olarak takip ediyor, buluyor ve bertaraf ediyor. Mersin genelinde sivrisineklerin üreyebildiği 160 bin nokta var. Bu noktalara düzenli olarak ilaçlama yapıyoruz. Havalar ısınmaya başladığı ve yağış olmayacağı için, çok kısa sürede tamamını kontrol altına alacağız” ifadelerine yer verdi.

 “Çöplerden sızan sular ve atıklar, haşerelerin üremesine neden olabiliyor”diyerek vatandaşları da dikkatli olmaları konusunda uyardı.

“Bugüne kadar 9 bin sulama havuzuna Lepistes balığı bıraktık”

İlaçlama konusunda sadece kimyasal ve biyolojik mücadele yapmadıklarını da vurgulayan Halisdemir, Mersin’de yaklaşık 49 bin adet tarımsal amaçlı sulama havuzu bulunduğunu ifade etti. Sulama havuzlarının, sivrisinek için inanılmaz bir üreme ortamı oluşturduğuna dikkat çeken Halisdemir, “Biz buralara 15-20 günde bir düzenli olarak ilaç atıyorduk, ama bir proje geliştirdik. Sivrisinek larvası ile beslenen Lepistes balıklarımızı bu havuzlara atmaya başladık. Havuzlara bıraktığımız Lepistesler, bu larvaları yiyorlar ve orada sivrisinek üremesini kaynağında engelliyorlar. Bugüne kadar bu balıkları 9 bin havuza bıraktık. Önümüzdeki günlerde bunu daha da artırmayı düşünüyoruz” diye konuştu.

Vatandaşlar için bilgilendirici içeriklerin yer aldığı broşürler de oluşturduklarını sözlerine ekleyen Halisdemir, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin resmi web sayfasına da bu içerikleri yerleştirdiklerinden söz ederek, “Bu broşürleri ekiplerimiz de dağıtıyor. Vatandaşlarımız bizlere ulaştıkları zaman, biz her türlü yardımı yapmaya hazırız. Büyükşehir bu konuda elinden geleni yapacaktır” dedi.